Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θέμα: ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ξημερώνει η 3 Δεκεμβρίου και θα είναι πραγματικά απολαυστικό να δείτε πως αντιλαμβάνεται η τηλε δημοκρατία μας τα θέματα αναπηρίας..
Θα ακούσουμε και φέτος τους δημοσιογράφους που από την πολύ συγκίνηση θα παραλείψουν να ενημερωθούν επί της ουσίας για τα θέματα αναπηρίας που θα παρουσιάσουν και επιφανειακά αλλά βαθειά συναισθηματικά θα μας σερβίρουν μια από τα ίδια.
Η πολιτεία από την άλλη θα παρουσιάσει αυτά που έπραξε και επιμελώς θα αποκρύψει αυτά που δεν έπραξε.

Επιτακτική η λήψη μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από την κρίση

Υπόμνημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. στον Πρωθυπουργό

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη 2008 – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ημέρα κατά την οποία η κοινωνία και τα άτομα με αναπηρία αναμένουν από την Κυβέρνηση και όλους όσους ασκούν εξουσία να παρουσιάσουν το έργο τους και τις δράσεις τους και να λογοδοτήσουν για τις όποιες παραλείψεις και αδυναμίες τους που ανέτρεψαν την εκπλήρωση αυτών των στόχων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία απέστειλε Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, με το οποίο εξέφρασε το αίτημα του αναπηρικού κινήματος για άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ατόμων με
αναπηρία από την κρίση.

Η Συνομοσπονδία μετέφερε με το Υπόμνημά της στον Πρωθυπουργό την αγωνία των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία στη χώρα, μπροστά σε μια οικονομική κρίση που αρχίζει και γίνεται εμφανής και στη χώρα μας, δεδομένου ότι οι εξαγγελίες των Υπουργών δεν συμπεριλαμβάνουν μέτρα διευκόλυνσης της ήδη δυσχερούς οικονομικής κατάστασης μιας εκ των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Με δεδομένη αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση, το εθνικό αναπηρικό κίνημα ζητεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα συνολικό πακέτο μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία και να εγγυηθεί στην πράξη ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα «πληρώσουν» τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης μέσω της μείωσης των εισοδημάτων τους, του περιορισμού των επαγγελματικών τους ευκαιριών ή της μείωσης των δημόσιων επενδύσεων σε τομείς όπως είναι η πρόνοια, η υγεία, η παιδεία και γενικά η κοινωνική προστασία.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες με αναπηρία, η Συνομοσπονδία ζητεί:

1. Πλήρη εξαίρεση από το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
2. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τα άτομα με αναπηρία από το ποσό των 2400€ στο ποσό των 5000€, συμπεριλαμβανομένων και των εισοδημάτων του 2008.
3. Μη συνυπολογισμό των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία στο φορολογητέο τους εισόδημα για τη λήψη του Ε.Κ.Α.Σ.
4. Αποσύνδεση των οικονομικών κριτηρίων από τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.
5. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τα έτη 2009 και 2010, στα άτομα με αναπηρία που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, ίση με το 10πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
6. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, για τα έτη 2009-2010 στα άτομα με αναπηρία που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι και έχουν μηδενικό ατομικό εισόδημα, ίσο με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη
7. Τριετή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους με αναπηρία
8. Διπλασιασμό της επιδότησης του ενοικίου για τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς ατόμων με αναπηρία που εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα του Ο.Ε.Κ. για τα έτη 2009-2010
9. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την 1η κατοικία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες για χρέη ανεξαρτήτως του ποσού των χρεών.
10. Πάγωμα των δόσεων των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία από τις τράπεζες για την αγορά 1ης κατοικίας για τα έτη 2009 και 2010 εφόσον ζητηθεί από τους ίδιους καθώς επίσης και θέσπιση μέτρων διευκόλυνσης στην καταναλωτική πίστη για τα άτομα με αναπηρία.
11. Άμεση λήψη του επιδόματος θέρμανσης σε όλα τα άτομα με αναπηρία που το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τη βάση του αφορολόγητου εισοδήματος.
12. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, τεχνικών βοηθημάτων, ιατρικών συσκευών και αναλωσίμων τους στα άτομα με αναπηρία.
13. Πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ και έκδοση ειδικών τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τα άτομα με αναπηρία.

Τέλος, για μια ακόμα φορά η Συνομοσπονδία ζήτησε από τον Πρωθυπουργό τον άμεσο καθορισμό συνάντησης μαζί του, προκειμένου να του εκθέσει αναλυτικά το πλαίσιο των αιτημάτων σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος.

Όπως πολλές φορές έχει δηλώσει και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια». Η Συνομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με λόγια». Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους ζητούν εδώ και τώρα τη λήψη μέτρων.

Το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr
--------------------

Για να απαντήσετε σε αυτό το μήνυμα, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.facebook.com/n/?inbox/readmessage.php&t=1007324630794

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχολιάστε χωρίς λογοκρισία αρκεί να μην πάμε φυλακή.