Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΣΠΑΝΕ.
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΝ ΕΡΓΑΤΗ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ.
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ,ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ,ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ,ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ,ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ,ΣΤΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ,ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ,ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΣΠΑΝΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2008

Κράτος. Κράτος σκληρό, κράτος παλιό, κράτος βίας και αυθαιρεσίας.


Νύχτα αλήθειας σήμερα. Νύχτα οργής. Νύχτα έκρηξης, που ακολουθεί όταν ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι είναι μόνος και ανίσχυρος απέναντι σε ένα σκληρό κράτος.
Αναπαράγω στο zimotirio ΄μια ακόμη ανάρτηση του neagenia
Από τις πιο σκληρές αναρτήσεις του.
Μια αφισέτα για το κράτος.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Εμείς, για την πόλη μας, ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.


Ο ΚΑΔΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ,
ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΦΟΡΤΗΓΟ,
ΚΑΙ Η ΡΑΜΠΑ ΓΙΑ ΑΜΕΑ.ΑΦΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΗΡΘΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΕΜΟΥ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΩ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΜΕ ΛΥΝΤΣΑΡΟΥΝ. ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΜΠΑ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΚΑΡΗ ΑΛΛΑΙ.Χ,ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΑ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΗΤΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΗ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΕΛ.ΑΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΩΝ,ΒΕΒΑΙΑ ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝΕΙ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΗΣ ΜΙΑΜΙΣΗ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΚΛΗΣΗ,Η ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΡΙΨΕΙ ΑΠΟ ΠΛ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑΜΠΕΙ ΑΘΗΝΑΣ,Η ΑΠΟ ΠΛ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ Η ΠΗΝΟΥΝ ΚΑΦΕ,Η ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΠΑΚΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΗ ΚΑΝΕΙ.ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ.-

Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Δικαιώματα ατόμων με προβλήματα κινητικότητας

Οι επιβάτες με αναπηρία και οι επιβάτες με προβλήματα κινητικότητας συχνά δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν με λεωφορείο ή πλοίο λόγω μη προσβασιμότητας στα αντίστοιχα μεταφορικά μέσα και λόγω έλλειψης της αναγκαίας υποδομής.

Οι προτάσεις καλύπτουν τα ανωτέρω προβλήματα και προβλέπουν την παροχή δωρεάν βοήθειας υπό τον όρο ότι ο επιβάτης γνωστοποιεί εκ των προτέρων για τη σχετική ανάγκη και φθάνει στον τερματικό σταθμό ή το λιμένα σε προκαθορισμένη ώρα πριν από την προγραμματιζόμενη αναχώρηση ή τον προγραμματιζόμενο απόπλου.Το προσωπικό των εταιριών και οι εργαζόμενοι σε τερματικούς σταθμούς λεωφορείων ή σε λιμένες θα πρέπει να διαθέτουν τις ενδεδειγμένες γνώσεις σχετικά με την παροχή βοήθειας σε άτομα με αναπηρία.

ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΝΟΥΝ

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΓΓΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΣ, ΤΙΜΗΣΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.

Χθες, παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

* Το Κίνημά μας τίμησε, πάντα, το Αναπηρικό Κίνημα. Στην πρώτη κυβέρνηση μας, το 1981, βάλαμε τις βάσεις, ουσιαστικά από το μηδέν, για το κοινωνικό κράτος, και ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.
* Σήμερα, όλοι οι Έλληνες αισθάνονται την απαξίωση των κοινωνικών υποδομών, του κοινωνικού κράτους, μιας οικονομικής πολιτικής που βάζει τους πολλούς στο περιθώριο. Ακόμη περισσότερο αισθάνονται την απαξίωση τα άτομα με αναπηρία, που βρίσκονται σε ακόμα πιο αδύναμη θέση.
* Μέσα σε μια κρίση, θα έπρεπε να ενισχύονται οι δομές του κοινωνικού κράτους, να ενισχύονται οι δυνατότητες για να βοηθήσουμε, να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των συμπολιτών μας. Αυτό για μας είναι δέσμευση. Είναι δέσμευση για την αυριανή μέρα που, ως κυβέρνηση, θα ενισχύσουμε τις δομές του κοινωνικού κράτους και θα εγγυηθούμε τη δυνατότητα στο Αναπηρικό Κίνημα, αλλά και σε κάθε άτομο με αναπηρία, να έχει όχι μόνο την ελπίδα, αλλά και τη σιγουριά για ένα καλύτερο αύριο.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι πολύ απλό όλα αυτά να γνωστοποιηθούν ακίνδυνα μέσα από διεθνή εργαλεία, όπως είναι τα blogs και το youtube, και οι θύτες να γίνουν «ρόμπα» αρχικά στο διαδίκτυο και ακολούθως σε όλα τα άλλα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Γιατί η αλήθεια είναι πως η παντοκρατορία των παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, της τηλεόρασης, των εφημερίδων και των ραδιοφώνων, έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί, και δεν είναι πλέον εφικτή η απόφαση αυτών των μέσων για να χαρακτηρίσουν κάποια αποκαλυπτική είδηση ως δημοσιεύσιμη ή μη.

Τα σύγχρονα μέσα δημοσιογραφίας δίνουν τη δυνατότητα και στη δημοσιογραφία που δεν εξυπηρετεί πολιτικά, οικονομικά, συντεχνιακά και άλλα ανόητα συμφέροντα, να υφίσταται, και να τραβήξει μπροστά την ενημέρωση, ώστε να καθοδηγήσει τα άλλα μέσα σε μια νέα πιο αναπηροκεντρική αποκαλυπτική δημοσιογραφία.

Ακόμη και μια κάμερα κινητού τηλεφώνου μπορεί να δημιουργήσει είδηση και να αποτυπώσει το τεκμήριο της κατάχρησης και της κακοποίησης. Και είναι τόσο εύκολο να γίνει, αλλά συνάμα και τόσο δύσκολο να βρούμε τους θύτες και κυρίως τα θύματα τα οποία θα έχουν συνείδηση της αδικίας που υφίστανται και την πρόθεση να αντισταθούν…

ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Νοέμβριος 2008

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ


ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
ΕΠΙΣΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΝΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θέμα: ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ξημερώνει η 3 Δεκεμβρίου και θα είναι πραγματικά απολαυστικό να δείτε πως αντιλαμβάνεται η τηλε δημοκρατία μας τα θέματα αναπηρίας..
Θα ακούσουμε και φέτος τους δημοσιογράφους που από την πολύ συγκίνηση θα παραλείψουν να ενημερωθούν επί της ουσίας για τα θέματα αναπηρίας που θα παρουσιάσουν και επιφανειακά αλλά βαθειά συναισθηματικά θα μας σερβίρουν μια από τα ίδια.
Η πολιτεία από την άλλη θα παρουσιάσει αυτά που έπραξε και επιμελώς θα αποκρύψει αυτά που δεν έπραξε.

Επιτακτική η λήψη μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από την κρίση

Υπόμνημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. στον Πρωθυπουργό

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη 2008 – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ημέρα κατά την οποία η κοινωνία και τα άτομα με αναπηρία αναμένουν από την Κυβέρνηση και όλους όσους ασκούν εξουσία να παρουσιάσουν το έργο τους και τις δράσεις τους και να λογοδοτήσουν για τις όποιες παραλείψεις και αδυναμίες τους που ανέτρεψαν την εκπλήρωση αυτών των στόχων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία απέστειλε Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, με το οποίο εξέφρασε το αίτημα του αναπηρικού κινήματος για άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ατόμων με
αναπηρία από την κρίση.

Η Συνομοσπονδία μετέφερε με το Υπόμνημά της στον Πρωθυπουργό την αγωνία των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία στη χώρα, μπροστά σε μια οικονομική κρίση που αρχίζει και γίνεται εμφανής και στη χώρα μας, δεδομένου ότι οι εξαγγελίες των Υπουργών δεν συμπεριλαμβάνουν μέτρα διευκόλυνσης της ήδη δυσχερούς οικονομικής κατάστασης μιας εκ των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Με δεδομένη αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση, το εθνικό αναπηρικό κίνημα ζητεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα συνολικό πακέτο μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία και να εγγυηθεί στην πράξη ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα «πληρώσουν» τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης μέσω της μείωσης των εισοδημάτων τους, του περιορισμού των επαγγελματικών τους ευκαιριών ή της μείωσης των δημόσιων επενδύσεων σε τομείς όπως είναι η πρόνοια, η υγεία, η παιδεία και γενικά η κοινωνική προστασία.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες με αναπηρία, η Συνομοσπονδία ζητεί:

1. Πλήρη εξαίρεση από το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
2. Αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τα άτομα με αναπηρία από το ποσό των 2400€ στο ποσό των 5000€, συμπεριλαμβανομένων και των εισοδημάτων του 2008.
3. Μη συνυπολογισμό των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία στο φορολογητέο τους εισόδημα για τη λήψη του Ε.Κ.Α.Σ.
4. Αποσύνδεση των οικονομικών κριτηρίων από τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.
5. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τα έτη 2009 και 2010, στα άτομα με αναπηρία που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, ίση με το 10πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
6. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, για τα έτη 2009-2010 στα άτομα με αναπηρία που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι και έχουν μηδενικό ατομικό εισόδημα, ίσο με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη
7. Τριετή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους με αναπηρία
8. Διπλασιασμό της επιδότησης του ενοικίου για τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς ατόμων με αναπηρία που εντάσσονται στα σχετικά προγράμματα του Ο.Ε.Κ. για τα έτη 2009-2010
9. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την 1η κατοικία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες για χρέη ανεξαρτήτως του ποσού των χρεών.
10. Πάγωμα των δόσεων των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία από τις τράπεζες για την αγορά 1ης κατοικίας για τα έτη 2009 και 2010 εφόσον ζητηθεί από τους ίδιους καθώς επίσης και θέσπιση μέτρων διευκόλυνσης στην καταναλωτική πίστη για τα άτομα με αναπηρία.
11. Άμεση λήψη του επιδόματος θέρμανσης σε όλα τα άτομα με αναπηρία που το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τη βάση του αφορολόγητου εισοδήματος.
12. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, τεχνικών βοηθημάτων, ιατρικών συσκευών και αναλωσίμων τους στα άτομα με αναπηρία.
13. Πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ και έκδοση ειδικών τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τα άτομα με αναπηρία.

Τέλος, για μια ακόμα φορά η Συνομοσπονδία ζήτησε από τον Πρωθυπουργό τον άμεσο καθορισμό συνάντησης μαζί του, προκειμένου να του εκθέσει αναλυτικά το πλαίσιο των αιτημάτων σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος.

Όπως πολλές φορές έχει δηλώσει και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια». Η Συνομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με λόγια». Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους ζητούν εδώ και τώρα τη λήψη μέτρων.

Το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr
--------------------

Για να απαντήσετε σε αυτό το μήνυμα, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.facebook.com/n/?inbox/readmessage.php&t=1007324630794

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008

Facebook | Φωτογραφίες από 3 Δεκεμβρίου παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία

Facebook | Φωτογραφίες από 3 Δεκεμβρίου παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία

Facebook | ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ!!!

"Να σταματήσει επιτέλους αυτή η κακή νοοτροπία που γίνεται σε βάρος των αναπήρων συνανθρώπων μας. Το BLOG αυτό δημιουργήθηκε για συμπαράσταση σε πολίτες που είτε είναι οι ίδιοι οδηγοί με αναπηρία, είτε είναι φίλοι/συγγενείς ατόμων με αναπηρία, είτε πολίτες που απλώς αγανάκτησαν με την απερισκεψία των οδηγών που καταχρούνται παράνομα τις θέσεις parking των αναπήρων συμπολιτών τους. Ωστόσο, επιθυμούν η δράση αυτή να εξαπλωθεί, και η ιστοσελίδα να γεμίσει από φωτογραφίες παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων. Οποιοσδήποτε διαθέτει μια φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη κάμερα, μπορεί να λάβει μέρος στην προσπάθεια!
Οι δημιουργοί της ιστοσελίδας προτείνουν: «Όταν δείτε κάποιον που έχει παρκάρει παράνομα, σταματήστε για μια στιγμή, φωτογραφίστε το αυτοκίνητο, πηγαίνετε σπίτι, και «ανεβάστε» τη φωτογραφία στο site φροντίζοντας να αλλοιώσετε μερικώς τους αριθμούς εγγραφής για ευνόητους λόγους.
Τόσο απλά! Όσο περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουμε στην καταχώρηση παράνομα σταθμευμένων οχημάτων, τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο θα δημιουργήσουμε. Δεν πρόκειται για εκδίκηση - αν και ομολογούμε πως νιώθουμε μια σχετική ικανοποίηση στη σκέψη πως οι παράνομοι οδηγοί ίσως πάρουν το μάθημά τους! Πρόκειται για την καταγραφή των παραβιάσεων με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης και των εκάστοτε υπεύθυνων αρχών για το τί συμβαίνει στους χώρους στάθμευσης των πόλεων.»
Ωστόσο, βασική προϋπόθεση παραμένει το να διατηρεί κανείς τις απαραίτητες «αποστάσεις ασφαλείας», σε περίπτωση που ο θυμωμένος παράνομος οδηγός επιχειρήσει να επιτεθεί σε εκείνον που φωτογραφίζει το αυτοκίνητό του. Τονίζεται πως πρέπει να αποφεύγονται οι διαπληκτισμοί, οι καυγάδες και η βία. :)"

Facebook | Φωτογραφίες από ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ!!!

Facebook | Φωτογραφίες από ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ!!!

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008

Αυτές λοιπόν τις μέρες, με το κρύο,


Πρέπει λοιπόν, αυτές τις μέρες, με το κρύο που έρχεται, όπου πολλά σπίτια θα μείνουν παγωμένα...΄
Να βρίσκουμε και να διαβάζουμε κανένα
τέτοιο blog, για να θυμόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι...

Tenekedoupoli
(όπου πήρα και την φωτογραφία)

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008

Disabled.GR - Αρχείο » Αυξάνεται έως 10% σειρά επιδομάτων

Disabled.GR - Αρχείο » Αυξάνεται έως 10% σειρά επιδομάτων: "Τα πρώτα μέτρα για την ενίσχυση των πλέον «ευαίσθητων» ομάδων άρχισε να προωθεί το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το «πακέτο υπέρ αδυνάτων» το αργότερο έως το Φθινόπωρο.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Υγείας προχωρούν στη χορήγηση ενός νέου επιδόματος στα άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Λέγκας, έχει ήδη υπογράψει την απόφαση για αναπροσαρμογή διαφόρων ανάλογων επιδομάτων έως και 10%.

Ειδικότερα, με κοινή απόφαση του Γ. Αλογοσκούφη και του Δ. Αβραμόπουλου χορηγείται επίδομα κίνησης 165 ευρώ μηνιαίως, σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω στα κάτω άκρα τους. Το επίδομα αυτό, το οποίο δεν φορολογείται ούτε υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, χορηγείται στους δικαιούχους προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες μετακίνησής τους και ανεξάρτητα από το εάν αυτοί είναι κύριοι, νομείς, κάτοχοι ή χρήστες Ι.Χ. αυτοκινήτου. Το επίδομα χορηγείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις - Τμήματα Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας και ημερομηνία έναρξης για τη χορήγηση είναι η ημερομηνία κατάθεσης από το δικαιούχο της αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πέρα από το εν λόγω επίδομα, χιλιάδες άτομα με αναπηρίες, πάσχοντες από AIDS αλλά και ανασφάλιστοι υπερήλικες, θα λάβουν αυξήσεις έως και 10% στα βοηθήματα που δικαιούνται, αφού ήδη με απόφαση του ο υφυπουργός Οικονομικών καθόρισε την ετήσια αναπροσαρμογή τους έως και το 2011! Ενδεικτικά, το επίδομα των τετραπληγικών αυξάνεται κατά 7% και σε βάθος τετραετίας διαμορφώνεται από τα 588 ευρώ σήμερα στα 771 ευρώ το 2011.
Οι αυξήσεις στα Επιδόματα

Πίνακας Δικαιούχων (με την αύξηση από σήμερα έως το 2011)

Του Στέλιου Κράλογλου
www.capital.gr, 11/7/2008"

Eπειγον-Ζητηση

Ζητειται για αγορα μεζονετα στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ,ειδα κατι καλες.-

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008

ZIMOTIRIO: Disabled.GR Επικαιρότητα - Αρχείο » Στα σπίτια τους 4.000 κρατούμενοι

Disabled.GR Επικαιρότητα - Αρχείο » Στα σπίτια τους 4.000 κρατούμενοι

Disabled.GR Επικαιρότητα - Αρχείο » Στα σπίτια τους 4.000 κρατούμενοι: "Εκτύπωση Εκτύπωση

Να επισπεύσουν οι διαδικασίες για να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές, ζήτησε ο υπουργός δικαιοσύνης, ώστε να προλάβουν 4.000 κρατούμενοι να κάνουν γιορτές στο σπίτι τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις του νομοσχεδίου, μια από τις οποίες αφορά κρατούμενους με αναπηρία. Σύμφωνα με την πρόταση, πρόωρη υπό όρους απόλυση δικαιούνται όχι μόνο όσοι νοσούν από ΑIDS, πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, από ανθεκτική φυματίωση ή είναι παραπληγικοί, αλλά και εκείνοι «που πάσχουν από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του 60% ή από γεροντική άνοια, έχοντας υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας».

Με την πρόταση του υπουργού συμφώνησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σημείωσαν πως πρόκειται για πολύ σημαντικό νομοσχέδιο,,.

ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ 26-11-2008"

ΕναςΑκοινωνητος κατα τον Εφραιμ

Αποφασισα σημερα να κοιταξω τον ημερησιο τυπο πρωινο και απογευματινο και να ψαξω να βρω μια ειδηση οτιδηποτε που θα ειναι μια καλη ειδηση,αλλα τιποτα,φτωχεια,ανεργια,βατοπεδιο,κτιρια επικυνδυνα για τους εργαζομενους και τους πολιτες,νοσοκομεια κλειστα χωρις προσωπικο,ο κλεψας του κλεψαντος,οι ανδρες με τα μαυρα να κλεβουν γη απο τους ακτημονες για ιδιο οφελος (ΕΡΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗ ΓΗ ΞΑΝΑ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΟΧΙ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ ΘΑ ΕΠΕΡΝΕ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΘΑ ΕΠΕΡΝΕ),και οι πολιτικοι μας κανουνε επιτροπες παραεπιτροπες και δωστου συνεδριασεις και δωστου αληλοκαταγγελιες,και ο λαος να ψαχνεται,να βρει καπου ελπιδα, να βρει καπου να πιαστη,αλλα ματαια.Εβλεπα προχτες την εκπομπη του πρετεντερη και ακουγα την κυρια Δουρου του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθει να μας πειση,γιατι αραγε, οτι ειναι καλυτεροι καταγγελοντες απο τους πασοκους,ο κυριος Σκανδαλιδης να προσπαθει να μας πειση οτι ειναι καλητεροι καταγγελοντες απο τον ΣΥΡΙΖΑ, και οτι θα κυβερνησουν καλητερα απο τον Καραμανλη και τους κουμπαρους του,αυτο μας ελειπε να ειναι χειροτεροι δεν νομιζω οτι και να θελουν να γινεται,και ο Μαγγινας να προσπαθει να κανει το ασπρο μαυρο.Και εχτες το βραδυ ακουσα το κορυφαιο απο βολευτη(ξερω τη γραφω) της Ν.Δ καποιον Τζαβαρα οτι το DVD το ειδανε γιατι οι βολευτες (παλι ξερω τη γραφω)εχουνε λεει ασυλια και δεν τους πιανη ο νομος,δεν μου δινουν και εμενα ασυλια να ερθω μεχρι τη βουλη και να μαζεψω καμμια εκατοπενηνταρια απο εσας και να τους παω γραμμη για τον κορυδαλλο να σας βαλω μεσα και να πεταξω το κλειδι στη θαλασσα να ησυχασουμε.ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Εμείς, για την πόλη μας, ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

16ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ στις ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ -

...Όποιος υποτιμά την παρουσία γνήσιων δυνάμεων προσφοράς και ανανέωσης, γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι καμία δύναμη δεν είναι πιο δυνατή από τη δύναμη των ιδεών. Και κανένα σύστημα δεν μπορεί να περιορίσει οριστικ...

(πατήστε) Εμείς, για την πόλη μας, ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008

Disabled.GR Επικαιρότητα - Αρχείο » Διεκδικούν το αυτονόητο

Disabled.GR Επικαιρότητα - Αρχείο » Διεκδικούν το αυτονόητο: "Εκτύπωση Εκτύπωση

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες φορείς του αναπηρικού κινήματος

«Πρόνοια - Παιδεία γεμίσαν εταιρείες, θύματά τους είναι παιδιά με αναπηρίες». Με το παραπάνω πανό να απλώνεται έξω από το υπουργείο Παιδείας εργαζόμενοι σε Ειδικά Σχολεία, γονείς και μαθητές, με χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας απαίτησαν το αυτονόητο: Να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά με αναπηρίες στο σχολείο!

Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: 180.000 περίπου παιδιά με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες βρίσκονται εκτός ειδικής εκπαίδευσης. 700 μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στα Ειδικά Σχολεία στην Αττική από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν μπορούν να πάνε για μάθημα γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μεταφορικά μέσα.

Γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι διεκδικούν: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή, κατάργηση των νόμων 36/99/08 και 2817/2000, δημόσια μέσα μεταφοράς με κρατική χρηματοδότηση, άμεσο έλεγχο των συμβάσεων και ανανέωσή τους. Αντιδρώντας στον εμπαιγμό που υφίστανται από τις κρατικές υπηρεσίες, βροντοφώναξαν ότι «η μεταρρύθμισή τους είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στου γονιού την πλάτη» και ξεκαθάρισαν: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή»."

Τεχνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζω πάντως, ανεξάρτητα από "τα τεχνικά σας",

1) Πήγαμε απέναντι
http://16xronipoli.blogspot.com/2008/10/10-video.html

2) Το εννοούμε και θα πάμε ώς το τέλος
http://16xronipoli.blogspot.com/2008/09/10-video.html

3) Τόσα χρόνια συμμετέχουμε. Αυτή τη φορά, σίγουρα κάνουμε το σωστό
http://16xronipoli.blogspot.com/2008/09/10-video_6811.html

4) Γιά να γυρίσουν από το σπίτι τους, καταξιωμένοι άνθρωποι, που τόσα χρόνια ...
http://16xronipoli.blogspot.com/2008/10/video.html

5) Και θα πετύχουμε να τα ανατρέψουμε όλα, γιατί έχουμε ιδέες, απόφαση και τη δύναμη της συμμετοχής και της συλλογικότητας.
http://16xronipoli.blogspot.com/2008/10/22-video.html
Δείτε αυτά τα βίντεο και θα το νιώσετε. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί, οι πιο πολλοί!

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008

Μαθήματα ζωής

Μια υπέροχη και ανθρώπινη προσέγγιση της δύσκολης σημερινής πραγματικότητας.
neagenia: Το χαμομηλάκι: Μάθημα ΖΩΗΣ, από ένα πεντάχρονο αγοράκι!!
Ένας πατέρας γυρίζει σπίτι από την εργασία αργά, κουρασμένος και εκνευρισμένος , για να βρει τον πεντάχρονο γιο του να τον περιμένει στην πόρτα...
To διαβάζετε όλο

ή στο neagenia , που το αναδημοσιεύει ή στην αρχική του θέση στο χαμομηλάκι, μαζί με τα σχόλια.
Αξίζει!

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ

συνυπογράψαμε...
Όχι στο Όνομά μας

“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.
Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08
“Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”
- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08

...

Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει
Την 21η Νοεμβρίου το κείμενο αυτό θα σταλεί σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς μέσων μαζικής ενημέρωσης με την προτροπή της αναδημοσίευσής του. Το κείμενο προς αποστολή θα φέρει τους υπερσυνδέσμους (URL) από όλες τις ιστοσελίδες, που το υιοθέτησαν.

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008

Και μια ανάρτηση για πάρτυ μας

Ψήφισαν για 300 ευρω αυξηση ο καθενας!
Τα δύο κόμματα, οι δε υπολοιποι εκ του ασφαλους κατηγγειλαν τους πασοκους και τους νεοδημοκρατες, αλλα την αυξηση θα την παρουν και αυτoί αφου την ψήφισαν οι αλλοι δυο.
ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΥΞΗΣΗ 100 ΕΥΡάκια ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.
ΠΑΣΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

komvos: ΜΕΤΡΟ [metro]. Ήταν ένα τραίνο που βλεπε τ άλλα τραίνα να περνούν!

komvos: ΜΕΤΡΟ [metro]. Ήταν ένα τραίνο που βλεπε τ άλλα τραίνα να περνούν!
ΜΕΤΡΟ [metro]. Ήταν ένα τραίνο που βλεπε τ άλλα τραίνα να περνούν!
Ένα τραίνο άργησε. Πού; Μα στον Πειραιά φυσικά. Καθυστέρηση στην επέκταση του Μετρό στον Πειραιά φέρνει ο πόλεμος των κατασκευαστικών εταιρειών. Η Αττικό Μετρό ανακοίνωσε χθες την ακύρωση και την επαναπροκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει δεκτή την προσφυγή κοινοπραξίας. Aπό τη νέα δημοπράτηση θα λείπει ο τερματικός σταθμός της Ευαγγελιστρίας, στην κατασκευή του οποίου εναντιώθηκαν η Μητρόπολη Πειραιά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θύμα του χρόνιου πολέμου εργολαβικών συμφερόντων χαρακτηρίζει το έργο της επέκτασης του μετρό από το Χαϊδάρι έως τον Πειραιά, μήκους 7,6 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. (Άρθρο e-tipos.com του ΔΕΜΕΡΤΖΗ ΑΡΓΥΡΗ) παρόν " Όνειρο ήταν και πάει το Μετρό για τους δήμους του Πειραιά". capital.gr "Ελάχιστα θα διαφοροποιηθεί το σκηνικό σε ό,τι αφορά τους διεκδικητές του έργου επέκτασης του μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά, αφού στο νέο διαγωνισμό που προκηρύσσει το ΥΠΕΧΩΔΕ αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου τα ίδια κατασκευαστικά σχήματα που επεδίωξαν να αναλάβουν τη σύμβαση των 570 εκατ. ευρώ μέσω της πρώτης –και τελικά ακυρωθείσας– διαγωνιστικής διαδικασίας". e-tipos.com/ "Οι μεγάλες εργολαβικές κοινοπραξίες, που έχουν ήδη βάλει πόδι στα έργα του μετρό, επιχείρησαν να κλείσουν το δρόμο σε νέους «παίκτες». Στράφηκαν όλοι μαζί κατά της τεχνικής εταιρίας Μηχανική Α.Ε., συμφερόντων του κ. Π. Εμφιετζόγλου, η οποία για πρώτη φορά στο διαγωνισμό του έργου της επέκτασης προς Πειραιά κατάφερε να περάσει σε διαγωνισμό του μετρό από την πρώτη φάση προεπιλογής, συνεχίζοντας στην κούρσα διεκδίκησης". Υστερα από μπαράζ εργολαβικών προσφυγών και ενστάσεων κατά του διαγωνισμού, οι οποίες είχαν εκδικαστεί και απορριφθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλαξε ξαφνικά θέση τινάζοντας το διαγωνισμό στον αέρα. Η κατασκευή του έργου, συνολικής διάρκειας πέντε ετών, που θα εξυπηρετήσει τόσο τα δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου (Αγία Βαρβάρα, Νίκαια, Κορυδαλλός) όσο και τον Πειραιά με συνολικά 7 νέους σύγχρονους σταθμούς μετρό, αφού δεν άρχισε όπως είχε προγραμματιστεί από το περασμένο καλοκαίρι, τώρα μετατίθεται τουλάχιστον για δύο χρόνια. Ετσι, εκτός νέων εμπλοκών, ο υπόγειος μητροπολιτικός σιδηρόδρομος θα φτάσει στο πρώτο λιμάνι της χώρας αντί για το 2013 περί το 2015, ενώ οι καθυστερήσεις θα επιφέρουν και μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις στο έργο. Και ρωτάει ο komvarxis: Εμείς εδώ ένα komvarxio έχουμε και δεν μπορούμε να το κάνουμε καλά. Εσείς κύριε σταθμάρχα, με τόσους σταθμούς; Λέτε να γίνει μετρό τελικά;

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2008

Όλοι μαζί.

Τα μισά παιδιά με αναπηρίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, γιατί οι νομαρχίες δεν διαθέτουν κονδύλια για τη μεταφορά τους, με τη συνήθη δικαιολογία ''δεν μας έδωσε λεφτά το κράτος''. Αν έτσι είναι, μήπως θα έπρεπε οι νομάρχες να κόψουν κονδύλια από προγράμματα προβολής και να δείξουν επιτέλους περισσότερη κοινωνική ευαισθησία;
http://www.olimazi.eu/

http://www.olimazi.eu/?section=236

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008

ΑΥΤΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΡΑ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετική και απείρως πιο προσπελάσιμη εάν εμείς οι Έλληνες χρησιμοποιούσαμε στοιχειωδώς τη λογική και τον ρεαλισμό.

Έχουν γίνει πολλά λάθη σε όλα όσα αφορούν τα ζητήματα των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας.

Το μεγαλύτερο λάθος είναι πως το συγκρότημα που αναπτύχθηκε από το 1981 μέχρι σήμερα και ονομάστηκε «κοινωνική υποστήριξη», είναι βαθιά παραστρατημένο, αφού ποτέ δεν στηρίχθηκε στην απλή κοινή λογική και στον κοινό νου.

Παντού σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλα τα κράτη οι άνθρωποι οργανώνονται για να μπορέσουν να δώσουν λύσεις σε υπαρκτά και καθημερινά προβλήματα που τους αφορούν άμεσα. Για τον λόγο αυτό δημιουργούνται ομάδες αυτοβοήθειας, ομάδες συνηγορίας και αυτοσυνηγορίας με πολύ συγκεκριμένη στόχευση που δεν παρεκκλίνουν ποτέ από τον στόχο.

Και είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα που υποτίθεται πως γέννησε τη Δημοκρατία και υπήρξε η πρώτη χώρα που κατέγραψε στο Σύνταγμά της το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» και «συνεταιρίζεσθαι», να έχει παραστρατίσει τόσο βαθιά και να μην μπορεί να το συνειδητοποιήσει.

Το κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών με αναπηρίες να οργανώνονται σε ομάδες με σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και τους όρους για τη δική τους επιβίωση και να αρθρώσουν συλλογικό πολιτικό -αλλά και τεχνικό- λόγο υπέρ των συμφερόντων τους και υπέρ της κανονικότητάς τους στην Ελλάδα, μπορεί και περνά μόνο από τον συνδικαλισμό. Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί πως ζητήματα όπως αυτά της παράλυσης, της αποκατάστασης και της ανεξάρτητης διαβίωσης είναι αυστηρά τεχνικά, και οφείλουν να εξειδικευτούν στην κάθε διαφορετική παθολογία, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να υπηρετήσουν τον στόχο που είναι η ευημερία των πολιτών.

Τί κοινό μπορεί να έχει η τραυματική κάκωση νωτιαίου μυελού, με την σκλήρυνση κατά πλάκας, την μυοπάθεια, την εγκεφαλική παράλυση, την πολιομυελίτιδα και την κρανιοεγκεφαλική κάκωση; Κάθε μία από τις παραπάνω αναπηρίες έχει τελείως διαφορετική παθολογία, και κατ’ επέκταση εφαρμόζονται τελείως διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Χρησιμοποιούνται μεν οι ίδιες προσαρμοσμένες τεχνολογίες, αλλά με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετικές προσαρμογές, μιας και υπάρχουν διαφορετικές επιπλοκές που οφείλονται στις διαφορετικές ανικανότητες, διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης των επιπλοκών, και το κυριότερο, οι άνθρωποι που ζουν κάτω από συνθήκες της κάθε μίας διαφορετικής ανικανότητας έχουν τελείως διαφορετικό τρόπο συγκρότησης.

Το μόνο κοινό που μπορούν να έχουν οι παραπάνω αναπηρίες είναι πως όλες ενδεχομένως να συνεπάγονται παραπληγία ή τετραπληγία και όλες χρησιμοποιούν κάποια μορφή βοηθημάτων. Όμως πόσοι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν έχουν ούτε παραπληγία ούτε τετραπληγία; Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας δεν έχουν ούτε παραπληγία ούτε τετραπληγία, ούτε θα αποκτήσουν ποτέ, μολονότι έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν αντίστοιχες οδυνηρές εμπειρίες. Έχουν όμως διαφορετικές εμπειρίες που τους απασχολούν ή φοβούνται πως θα αποκτήσουν αυτές τις διαφορετικές εμπειρίες κάποτε στο μέλλον.

Ποιας ομάδας τα συμφέροντα εκπροσωπούνται; Προφανώς καμιάς, αφού τα πάντα έχουν ομογενοποιηθεί σε μείζονες κατηγορίες αναπηριών υπό το όνομα «ΑμεΑ» και πιο σπάνια υπό τους όρους παραπληγία ή τετραπληγία.

Αυτό που τελικά συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπηρετούμε μια Δημοκρατία της ετερότητας, αλλά την οργανωμένη και την συγκεντρωτική εξουσία της ομοιομορφίας, όπου οι διαφορετικές παθολογίες ομογενοποιούνται σε μείζονες κατηγορίες ανικανοτήτων - λες και η αυτοβοήθεια και η αυτοσυνηγορία θα πρέπει να χρησιμοποιούν λογικές ποσόστωσης Ι.Κ.Α. και να αυτοκαθοριστούν με βάση τα ποσοστά που εγκρίνει το Ι.Κ.Α. και το κάθε Ι.Κ.Α.

Μακάρι να μπορούσαν να ερμηνευτούν οι αναπηρίες και οι ανικανότητες με τη λογική της μεζούρας και της διαλεκτικής των ποσοστώσεων. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότερες αναπηρίες είναι κάτι πολύ περισσότερο και πολύ διαφορετικό από το ποσοστό ανικανότητας που τους καταλογίζεται.

Έχουμε μήπως μπει στον κόπο να πληροφορηθούμε και να αντιληφθούμε τις ετερότητες που συνεπάγεται η κάθε διαφορετική αναπηρία και ανικανότητα; Έχουμε μπει στον κόπο να πληροφορηθούμε για το τί γίνεται στους άλλους πολιτισμούς, όπου οι ανάπηροι με πολύ χαρακτηριστικές αναπηρίες ευημερούν;

Έχουμε μπει στον κόπο να ενημερωθούμε για όσα έγιναν και τα οποία οδήγησαν τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο να εισάγουν την προσπελασιμότητα στον τρόπο ζωής τους, την προσπελασιμότητα στα κλειστά περιβάλλοντα και στα μέσα μαζικών μεταφορών; Έχουμε μήπως ψάξει την αιτία πίσω από το γεγονός πως παντού στην Ευρώπη υπάρχουν -εκτός από τα συμβατικά κέντρα αποκατάστασης- εξειδικευμένα κέντρα για την κάθε διαφορετική παθολογία ξεχωριστά;

Η αλήθεια είναι πως, στους άλλους πολιτισμούς, έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια και έχουν οργανωθεί πολυάριθμα αποτελεσματικά λόμπι αναπήρων, που μεθοδικά και στοχευμένα προσπάθησαν να θέσουν υπό διαπραγμάτευση ζητήματα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες υλικές ανάγκες ομάδων του πληθυσμού. Θέτοντας υπό διαπραγμάτευση συγκεκριμένες ανάγκες ομάδων του πληθυσμού -άλλοτε αργότερα και άλλοτε πιο γρήγορα- κατόρθωσαν και εισήγαγαν στις νομοθεσίες αυτά τα οποία διεκδικούσαν.

Μάλιστα, συχνά βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με άλλες ομάδες του πληθυσμού, όμως πάντα το επίπεδο του διαλόγου παρέμενε στο επίπεδο του δημόσιου και πολιτικού λόγου. Δεν ήταν ωστόσο λίγες οι φορές που υπέστησαν και τις ποινικές συνέπειες των πράξεών τους: Πόσες φορές έχουν συλληφθεί και έχουν φυλακιστεί τα μέλη της ADAPT ή της DAN; Πολλές φορές, αλλά συνέχισαν να προμηθεύουν τα νομοθετικά σώματα των κρατών τους και των πολιτισμών τους με επιχειρήματα τόσο πολιτικά όσο και ουσιαστικά, με εξειδίκευση στις διαφορετικές ανθρώπινες ανάγκες.

Υπάρχουν τέτοια λόμπι στην Ελλάδα; Και βέβαια υπάρχουν, και είναι τα συνδικαλιστικά σωματεία, οι ομοσπονδίες και η συνομοσπονδία. Ένα ακόμη λόμπι είναι εκείνο των φιλανθρωπικών σωματείων. Προσφάτως δημιουργήθηκε και ένα καινούργιο λόμπι, των λεγόμενων ΜΚΟ.

Αυτά όμως τα λόμπι περιορίζονται στο να προσπαθούν να πάρουν ευρωπαϊκά προγράμματα και επιχορηγήσεις για υπηρεσίες ειδικής εκπαίδευσης, θεραπείας, κ.λπ. Σε ό,τι αφορά στα συνδικαλιστικά αναπηρικά σωματεία, εκεί το λόμπι προσπαθεί ανάλογα με την εξειδίκευσή του να επιτύχει κάποιες νομικές, θεσμικές και οικονομικές αλλαγές που θεωρεί πως θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών τους. Σαφέστατα υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των λόμπι των ΜΚΟ, του λόμπι των φιλανθρωπικών σωματείων και βέβαια του λόμπι των συνδικαλιστικών αναπηρικών σωματείων - που τελικά είναι και τα μόνα τα οποία προωθούν και ζητήματα ιδεολογικά που έχουν να κάνουν με την αναπηρία.

Μεταξύ αυτών των τριών κατηγοριών οργανωμένων συμφερόντων δεν υπάρχουν ιδιαίτερες τριβές και αντιπαλότητες, αφού ο κάθε «κλάδος» έχει τα δικά του χαρακτηριστικά ενδιαφέροντα και συμφέροντα.

Όμως, αυτό που ονομάζουμε ομάδες «συνηγορίας» και «αυτοσυνηγορίας» (ή αλλιώς «Advocacy groups») δεν εξειδικεύεται στη διαφορετικότητα της κάθε διαφορετικής αναπηρίας και παθολογίας.

Εάν εξαιρέσουμε το συνδικαλιστικό αναπηρικό κίνημα και το νέο ρεύμα που συγκροτείται πέριξ των νέων ΜΚΟ, δεν υπάρχει πρόσβαση των οργανωμένων ομάδων στο νομοθετικό περιεχόμενο και σε όσους νομοθετούν.

Όμως η σύγχυση στη νομοθέτηση έχει ήδη συντελεστεί: Όλοι αυτοί οι φορείς, συνδικαλιστικοί, φιλανθρωπικοί και επιχειρηματικοί (ΜΚΟ), προώθησαν νομοθεσίες για ΑμεΑ, και πραγματικά οι κυβερνήσεις του παρελθόντος έχουν νομοθετήσει δομές υπέρ των ΑμεΑ.

Από την άλλη, σήμερα θα ήταν υπερβολικό να πούμε πως δεν υπάρχουν κέντρα αποκατάστασης, αφού έχουν πληρωθεί και δημιουργηθεί σε κάθε περίπου νομό της Ελλάδας το λιγότερο ένα κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης για ΑμεΑ. Ομοίως, δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν υπάρχει σχετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο αφού οι κυβερνήσεις του παρελθόντος έχουν χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τέτοιου περιεχομένου. Όπως και δεν μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει κοινοτική υποστήριξη και υποστήριξη των φυσικών αναγκών των ΑμεΑ, τη στιγμή που υπάρχουν τα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα «Ψυχαργώς», και άλλα πολλά ιδρύματα που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά: Άλλο «κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης» και άλλο «κέντρο για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού» (Spinal Cord Injuries Centers ή Spinal Units), όπως και άλλο «κέντρο αναφοράς για την σκλήρυνση κατά πλάκας» ή «για την πολιομυελίτιδα» ή «την μυοπάθεια».

Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη σύγχυση… Οι υποδομές που δημιουργήθηκαν -και πραγματικά δημιουργήθηκαν- αφορούν ΑμεΑ και όχι τις προαναφερθείσες «κατηγορίες» αναπηριών που -πολύ μεταξύ μας- παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές από αυτό που θεωρούμε ως «ΑμεΑ».
Πώς είναι δυνατόν σήμερα να ασκηθούν πιέσεις στις κυβερνήσεις για εξειδικευμένα κέντρα όταν ήδη έχουν δημιουργηθεί δεκάδες κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα;

Πώς είναι δυνατόν να ασκηθεί πίεση όταν συγκεκριμένες παθολογίες και εξίσου συγκεκριμένες κανονικότητες δεν μπορούν να βρουν έκφραση σε συνδικαλιστικά σωματεία παραπληγικών και κινητικά αναπήρων;

Ήρθε η ώρα για να συνειδητοποιήσουμε πως εκτός από τον συνδικαλισμό υπάρχει και η επιβίωση, και για να εξασφαλιστεί η επιβίωση θα πρέπει να εξειδικευτούν οι διεκδικήσεις στην κάθε διαφορετική παθολογία και στην κάθε διαφορετική κανονικότητα.

ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Σεπτέμβριος 2008

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr
Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr

ΧΟΡΗΓΟΣ

<A TARGET="_blank" HREF="http://ad.gr.doubleclick.net/click%3Bh=v8/3779/3/0/%2a/r%3B208081415%3B0-0%3B0%3B30233249%3B1172-116/50%3B28513379/28531258/1%3B%3B%7Esscs%3D%3fhttp://www.destinpsifiaka.gr"><IMG SRC="http://m1.2mdn.net/1769564/116x50.gif" BORDER=0></A>

Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ

Το εξώφυλλο του διμηνιαίου περιοδικού Αναπηρία ΤΩΡΑ

Autonomia Expo για την Αναπηρία, την Αποκατάσταση, την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, τους ΑμεΑ

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008

Σε ένα βαθύ πηγάδι

Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ


Τρέχει ο κύριος Νομάρχης


neagenia: Μαθητές...
(αναδημοσίευση +σχόλιο)

Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μεταφορικό μέσο
«Εμείς θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια για να βρούμε λύση με τους μεταφορείς και να κλείσουμε συμφωνία με τιμές αντίστοιχες με τις περσινές», τόνισε ο κ. Μίχας...
(καθημερινή)
(σχόλιο)
Τρέχει ο κύριος Νομάρχης.
Τι να περισώσει όμως...
Τις παράλογες (;) απαιτήσεις των λεωφορειούχων, την ανοργανοσιά της επανίδρυμένης διοίκησης, την αναλγησία του κράτους, την αφραγκία του Υπουργείου των 28 δις;
Μάλλον τον βλέπω να συμμετέχει σε μαθητική παρέλαση προς τα Υπουργεία.

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008


Ένα 8χρονο παιδί στο Ιράν, συλλαμβάνεται να κλέβει ένα καρβέλι ψωμί, επειδή δεν έχει να φάει.
Σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο, το χέρι του συνθλίβεται κάτω από τη ρόδα ενός φορτηγού...
_____________________________________

Μαζί με το δύστυχο παιδί, το τέλος της λογικής, μπροστά μας ουρλιάζει σπαρακτικά...
ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΨΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝΚατω: ασθενής με AIDS στη Νιγηρία
Πανω:
ασθενής με AIDS στην Αμερική
Στη μέση: όλοι εμείς ανίκανοι να αντιδράσουμε...

ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ!(αφίσα που κυκλοφορεί)


«ΚΡΙΣΗ με πιάνει ΚΡΙΣΗ, κι άμα με πιάσει δεν μπορεί ένας ολόκληρος στρατός να με κρατήσει».
ΠΡΙΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΥΣ (ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΣΜΑ ΘΑ ΣΑΛΤΑΡΩ ΘΑ ΣΑΛΤΑΡΩ ΤΗΝ ΡΕΖΕΡΒΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΝΗ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ). ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΟΧΗ, ΑΛΛΑ...


ΑΡΑΓΕ ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΤΟΣΟ ΠΙΣΩ;

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΙΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ.


ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ, ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.