Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΝΤΡΟΠΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ¨¨http://anemos5.blogspot.com/2009/08/36.html

Μια γιαγιά που έψηνε κόλλυβα έκαψε την Ηλεία με τους 36 νεκρούς!

Μια γιαγιά ηλικίας 78 (!!!) ετών, από το Παλαιοχώρι Ζαχάρως, καλείται από τη Δικαιοσύνη να σηκώσει στις πλάτες της το «κρίμα» και τις τεράστιες ευθύνες για τον θάνατο 36 ατόμων και την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στη διάρκεια των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Ηλεία το καλοκαίρι του 2007.

Οι δικαστικές αρχές του νομού ερευνώντας με ρυθμούς χελώνας, δύο χρόνια μετά, εκτός της 78χρονης δεν έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής ευθύνες σε κανέναν συγκεκριμένο υπηρεσιακό παράγοντα ή σε κάποιο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο για την τρομερή καταστροφή.

Το απίστευτο αποκαλυπτικό στοιχείο περιέχεται στο 45/2009/1.7.2009 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας (βρίσκεται στη διάθεση της «Ε»), το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει για την 1/2009 πρόταση της εισαγγελέως Πύργου Διονυσίας Παπαδοπούλου, περί διαχωρισμού της δικογραφίας που αφορά την ηλικιωμένη, και έχει περαιωθεί, με τέσσερις άλλες συναφείς «για την ταχύτερη εκδίκαση της υπόθεσης των πλημμελημάτων του εμπρησμού εξ αμελείας και της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή».

Ομως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας δεν έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως και διέταξε τη διενέργεια περαιτέρω κύριας ανάκρισης, «προκειμένου να κληθούν ως μάρτυρες και να καταθέσουν για τα προαναφερόμενα θέματα, τα οποία κρίνονται ουσιώδη για την ουσιαστική έρευνα της υποθέσεως, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας, οι οποίοι είχαν αρμοδιότητα κατά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες εκδήλωσης των πυρκαγιών και δύνανται ως εκ τούτου να έχουν γνώση των γεγονότων και των συμβάντων, καθώς και οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν».

Το βούλευμα επιβεβαιώνει απόλυτα τις πρόσφατες οργισμένες διαμαρτυρίες των συγγενών των νεκρών που κάνουν λόγο για προκλητική καθυστέρηση της δικαστικής έρευνας, καθώς δύο χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία δεν έχουν εντοπιστεί ευθύνες σε άλλους εκτός της 78χρονης.

Μάλιστα, μέσω του βουλεύματος, διατάζεται η έρευνα για τα αυτονόητα που θα έπρεπε να έχουν γίνει καθώς, όπως αναφέρεται, από τα στοιχεία της δικογραφίας που αφορά την 78χρονη δεν προέκυψαν:

1 Ποιες ήταν οι ακριβείς κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του οικισμού Παλαιοχωρίου όταν ξέσπασε η φωτιά και ειδικότερα η ταχύτητα του ανέμου, η διεύθυνση και η έντασή του.

2 Ποια ήταν η ακριβής πορεία της πυρκαγιάς και οι λόγοι επέκτασής της.

3 Το χρονικό σημείο που ενώθηκε αυτή με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Σέκουλα του Δήμου Αλιφείρας και το σημείο συνένωσης των δύο πυρκαγιών.

4 Οι λόγοι για τους οποίους η πυρκαγιά έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

5 Τα ακριβή σημεία εύρεσης των σορών των θυμάτων και ο πιθανός χρόνος θανάτου σε σχέση με την έναρξη και την εξέλιξη των δύο πυρκαγιών.

6 Ο ακριβής αριθμός και η ταυτότητα των ατόμων, ο θάνατος των οποίων επήλθε συνεπεία και μόνο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Παλαιοχώρι, ακριβής αριθμός και η ταυτότητα των ατόμων, ο θάνατος των οποίων επήλθε συνεπεία και μόνο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Σέκουλα και εάν απεβίωσαν άτομα συνεπεία των δύο πυρκαγιών από το χρονικό σημείο της συνένωσής τους.

7 Εάν έλαβαν χώρα, μεταξύ των προκληθεισών πυρκαγιών και των επελθόντων θανάτων, γεγονότα ή πράξεις ή παραλείψεις τα οποία θα ήταν δυνατόν να θεωρηθεί ότι συνετέλεσαν στη διακοπή του αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ των προκληθεισών πυρκαγιών και των επελθόντων θανάτων των θυμάτων.

http://i621.photobucket.com/albums/tt294/FatsaTV/dasos2rhy.gif?t=1251320362

Το βούλευμα αναφέρει ότι στην κατηγορούμενη γιαγιά (!) έχουν αποδοθεί οι κατηγορίες των πλημμεληματικών πράξεων του εμπρησμού από αμέλεια και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, ενώ με διάταξη του ανακριτή Ηλείας τής έχουν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής εγγυοδοσίας 1.500 ευρώ και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της...

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ηλικιωμένη στις 24 Αυγούστου 2007 και ώρα 14.15, ευρισκόμενη σε μικρή αποθήκη που χρησιμοποιούσε σαν κουζίνα στην οικία της στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως, και στην προσπάθειά της να φτιάξει κόλλυβα για το μνημόσυνο συγγενή της, λησμόνησε το σκεύος επί της εστίας της κουζίνας με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά, η οποία λόγω του πνέοντος ανέμου και των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στην κουζίνα, επεκτάθηκε σε μεγάλη δασική έκταση στα δημοτικά διαμερίσματα και στους οικισμούς Μακίστου, Χρυσοχωρίου, Αρτέμιδας, Μηλέας, Αρήνης, Ξηροχωρίου, Σμέρνας, η οποία ενώθηκε με δεύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περί ώραν 17.00 στην περιοχή Σέκουλα του Δήμου Αλιφείρας, με αποτέλεσμα να επιφέρει τον θάνατο 36 ατόμων και την αποτέφρωση 50.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης...

«Οι ευθύνες για τον θάνατο και την καταστροφή δεν είναι μόνο της ηλικιωμένης. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι η 78χρονη ευθύνεται αποκλειστικά ή προκάλεσε όλη αυτή την καταστροφή. Υπάρχουν ευθύνες πολλών. Της ηλικιωμένης, αλλά και άλλων ακόμη υψηλά ισταμένων που με τις παραλείψεις ή τα λάθη τους προκάλεσαν την καταστροφή. Το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη ψάχνει το θέμα δύο χρόνια και έχει καταλήξει μόνο στη γιαγιά από το Παλαιοχώρι είναι κάτι που μας προβληματίζει πολύ», δήλωσαν η Χριστίνα Δρακοπούλου, αδερφή του δασοπυροσβέστη που χάθηκε στις φλόγες, και ο τραγικός πατέρας Γιώργος Παρασκευόπουλος, που έχασε στη φωτιά τα 4 ανήλικα παιδιά, τη σύζυγο και τη μητέρα του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχολιάστε χωρίς λογοκρισία αρκεί να μην πάμε φυλακή.