Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011


Τα ραβασάκια με το χαράτσι βρίθουν λαθών, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τους φορολογούμενους!

Δεν είναι μόνο που οι πολίτες φορολογούμενοι είναι αντιμέτωποι με το χαράτσι της έκτακτης φορολογίας εισοδήματος, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν χιλιάδες από αυτούς και τα «λάθη» του συστήματος της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων. Πολλά «ραβασάκια» είναι παραφουσκωμένα γιατί συνυπολογίζονται και εισοδήματα που δεν θα έπρεπε, ενώ «ραβασάκια» δέχθηκαν και ανάπηροι και μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι κανονικά απαλλάσσονταν. Έτσι δημιουργείται συνωστισμός στις εφορίες, που καλούνται να διορθώσουν τα «λάθη».
Όπως μας είπε ο διευθυντής της Β’ ΔΟΥ Καβάλας Σεραφείμ Μητώσης, το πρόβλημα δημιουργήθηκε, γιατί όλα τα εισοδήματα στο σύστημα της γενικής γραμματείας είναι σε ένα κωδικό. Δεν υπήρχε τρόπος να ξεχωριστούν αυτά που απαλλάσσονται και αυτά που υπολογίζονται και με δεδομένη τη σπουδή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του νόμου, σε πολλούς ήρθε να πληρώσουν παραπάνω από το κανονικό ή επιβλήθηκε έκτακτη φορολογία και σε αυτούς που δεν έπρεπε.
Στην εφορία της Καβάλας όπως σημείωσε ο διευθυντής είναι αρκετός ο κόσμος που σπεύδει να ζητήσει διευκρινίσεις και διόρθωση των λαθών. Θα πρέπει λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι να κάνουν σχετική αίτηση και να αναφέρουν και το λόγο που ζητούν νέα εκκαθάριση και να καταθέσουν και φωτοτυπία του εκκαθαριστικού τους.
Όμως υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα. «Δεν έχει ανοίξει ακόμα το σύστημα και δεν μπορούμε να μπούμε στο σχετικό πρόγραμμα. Αν είχε ανοίξει επί τόπου θα κάναμε τη νέα εκκαθάριση και θα βγάζαμε το ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει κάποιος. Τώρα γίνεται η αίτηση και κατατίθενται τα δικαιολογητικά και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν να βγει η νέα εκκαθάριση. Θα τους έρθει σχετικό χαρτί στο σπίτι».

Ποιοι μπορούν να ζητήσουν νέα εκκαθάριση

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε οδηγίες σχετικά με το ποιοι και σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να ζητήσουν νέα εκκαθάριση για την έκτακτη εισφορά εισοδήματος που τους επιβλήθηκε. Έτσι απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά εισοδήματος:
- Τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ή πάγια αντιμισθία σε πρόσωπα με βαριά κινητική αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω, αλλά και σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλά.
- Οι αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης, δηλαδή λόγω απόλυσης.
- Οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, εφάπαξ επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.
- Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή οι άνεργοι οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, έστω και αν το 2010 είχαν εισόδημα αλλά δεν έχουν εισόδημα κατά τον χρόνο υπολογισμού της εισφοράς.
Παράλληλα, αίτηση νέας εκκαθάρισης θα πρέπει να υποβάλουν και οι κάτοχοι αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, με παλαιότητα άνω των 10 ετών ή αναπηρικών αυτοκινήτων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και όσοι κατέχουν μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους έως έξι μέτρα, περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν οδηγούν σε έκτακτη εισφορά αντικειμενικής δαπάνης.
Για το τέλος επιτηδεύματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση νέας εκκαθάρισης, για να μη πληρώσουν τα 300 ευρώ, αν:
- Δεν ασκούν δραστηριότητα και έχουν υποβάλει δήλωση διακοπής στη ΔΟΥ πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010.
- Ασκούν δραστηριότητα σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους (εξαιρούνται οι τουριστικοί τόποι).
- Οι μήνες λειτουργίας λόγω κλεισίματος ή μετασχηματισμού της επιχείρησης είναι λιγότεροι από τους αναφερόμενους.
- Για οποιονδήποτε νόμιμο λόγο (π.χ. φορολογία πλοίων).
Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ
ΠΗΓΗ:http://news.disabled.gr/?p=42088
Εφημερίδα Εβδόμη, Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχολιάστε χωρίς λογοκρισία αρκεί να μην πάμε φυλακή.