Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011


 25 Νοεμβρίου - Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου για τα ΕΔΑΠΕ, Μαρίας Διακάτου
oxi_sti_via_kata_gynaikonΗ Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
Η βία δεν γνωρίζει χρώμα, φυλή ,θρησκεία, γλώσσα, ευμάρεια, πνευματικό επίπεδο, ήπειρο, σύνορα, πολιτισμό. Εκδηλώνεται με όλες τις μορφές της, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον αναγκαστικό γάμο, το έγκλημα «τιμής», το εμπόριο σαρκός.Η βία είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου, αναπηρίας, ανικανότητας  αναπαραγωγής. 
Η  βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις στη σύγχρονη προοδευτική και ευημερούσα κοινωνία μας. Είναι κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα που αντανακλά το επίπεδο του πολιτισμού και της προόδου της κοινωνίας μας, των θεσμών και του κράτους.  

Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα:
•  Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή  καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
•  Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
•  Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
•  Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμια, ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
•  Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.
Οι αξίες μας πρέπει να αντικατασταθούν  από αξίες αλληλεγγύης και ισότητας. Μόνο όταν οικοδομήσουμε μία κοινωνία αλληλεγγύης, μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις που σέβεται τα δύο φύλα και όχι μόνο... μόνο τότε θα μπορέσουμε να δούμε μία κοινωνία χωρίς βία κατά των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχολιάστε χωρίς λογοκρισία αρκεί να μην πάμε φυλακή.