Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011



Αυτό είναι σωστό, δίκαιο, αλλά επίσης απαραίτητο και αναπτυξιακό.
Όλες οι αξίες έπεσαν. Οι μισθοί έπεσαν περίπου στο μισό. Οι συντάξεις κουρεύτηκαν. Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν. Εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς είναι άνεργοι. Χιλιάδες από εμάς, βρίσκονται με καταγγελμένα στεγαστικά, καταναλωτικά ή επαγγελματικά δάνεια και ασφαλώς πολλοί ακόμα θα βρεθούμε στην ίδια θέση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Μας ζητούν να πληρώσουμε φόρους και τέλη. Χρηματοδοτούν από τη δική μας τσέπη τα ασφαλιστικά ταμεία ίσα για να μπορέσουν να προσφέρουν συντάξεις πείνας και φάρμακα απολύτου ανάγκης (και μόνο) τα επόμενα χρόνια.
 
Ο νόμος Κατσέλη καλύπτει περιορισμένες περιπτώσεις, υπό προϋποθέσεις, που καμμιά φορά ακόμα και αν ισχύουν είναι δύσκολο να ενεργοποιηθούν ή να αποδειχθούν. Χιλιάδες δανειολήπτες που ανήκουν σε άλλες κατηγορίες βρίσκονται στο έλεος των τραπεζών που τσέπωσαν τις ενισχύσεις προεξοφλώντας πολύ μεγάλο τμήμα επισφαλειών. Και αυτή όμως την οικονομική στήριξη των τραπεζών εμείς την πληρώσαμε και θα την πληρώνουμε τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, είναι μια δίκαιη πρόταση ο αναγκαστικός συμβιβασμός με νόμο για όλα τα παλαιά δάνεια σε κούρεμα 50% ως 75%, αφαίρεση παράλογων δικαστικών εξόδων και υπερημεριών που εκκρεμούν για τις περιπτώσεις καταγγελμένων δανείων και πρόβλεψη μακροχρόνιας ρύθμισης δόσεων.
 
Η πρόταση αυτή, που αντιμετωπίζεται σκόπιμα ως ανεδαφική, είναι τελικά η μόνη σοβαρή λύση που θα βοηθήσει και την ανάπτυξη, αφού είναι ο μόνος τρόπος (κίνητρο) να μαζέψουν ρευστό οι τράπεζες από χιλιάδες παγωμένους λογαριασμούς που παραμένουν παγωμένοι εδώ και μήνες ή χρόνια. Αντίθετα, αν παραμένοντας έτσι όπως είναι τα πράγματα, οι τράπεζες που έχουν ακίνητα ως εγγύηση και εξακολουθούν να προτείνουν εκβιαστικές - ληστρικές ρυθμίσεις θεωρώντας ότι οι οφειλέτες "θα κόψουν το λαιμό τους για να σώσουν το ακίνητο", στην πραγματικότητα εκεί που θα φτάσουν οι αξίες, πολύ αργότερα θα πάρουν  -ίσως- τα μισά λεφτά, αφού προηγηθεί η δικαστική εξόντωση και ο πλειστηριασμός.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχολιάστε χωρίς λογοκρισία αρκεί να μην πάμε φυλακή.