Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012


Το κινεζικό μαρτύριο της Apple

Η εταιρεία κατηγορείται ότι αδιαφορεί για τις απάνθρωπες συνθήκες στα εργοστάσια των προμηθευτών της
Εργάζονται ακόμη και 24 ώρες όρθιοι, εκτίθενται σε τοξικά χημικά, δεν έχουν ούτε ένα ρεπό την εβδομάδα, κοιμούνται όλοι μαζί σε κοιτώνες και το μότο της εταιρείας δεν ακούγεται σαν τίποτε λιγότερο από ξεκάθαρη απειλή: «Δούλεψε σκληρά σήμερα στη δουλειά για να μη δουλέψεις σκληρά αύριο ψάχνοντας για δουλειά». Κάτω από αυτές τις συνθήκες εργασίας φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών ενδεχομένως τα πιο ελκυστικά τεχνολογικά προϊόντα στον κόσμο. Κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν οι εργάτες στα κινεζικά εργοστάσια που συνεργάζονται με την Apple. Περίπου 140 εργαζόμενοι κατέληξαν στο νοσοκομείο πριν από δύο χρόνια επειδή χρησιμοποίησαν μια τοξική χημική ουσία για να καθαρίσουν τις οθόνες των κινητών iPhone. Από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 75.
Ο τεχνολογικός κολοσσός που εδρεύει στην Καλιφόρνια φαίνεται να είναι ενήμερος για όσα βίωναν οι εργάτες στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Τσενγκντού της Νοτιοδυτικής Κίνας προτού σημειωθούν οι εκρήξεις. «Αν η Apple είχε ενημερωθεί και δεν αντέδρασε, τότε είναι ασφαλώς κατακριτέα» δήλωσε ο Νίκολας Ασφορντ, ειδικός σε θέματα εργασιακής ασφάλειας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. «Αλλά ακόμη πιο απεχθές ηθικά σε μια χώρα είναι να αποδέχεται τις επιχειρηματικές πρακτικές που ισχύουν σε μια άλλη και επιχειρήσεις να επωφελούνται από αυτό» πρόσθεσε ο πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι 120.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Τσενγκντού διαβάζουν κάθε μέρα το μότο «Δούλεψε σκληρά σήμερα στη δουλειά για να μη δουλέψεις σκληρά αύριο ψάχνοντας για δουλειά» σε πανό που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του εργοστασίου. Εργάτες που κάνουν το λάθος να φτάσουν καθυστερημένοι στο εργοστάσιο υποχρεώνονται από τη διεύθυνση να γράψουν απολογητικές επιστολές. Και όλα αυτά σε μια στιγμή όπου η Apple ανακοίνωσε κέρδη 13 δισ., με τις πωλήσεις της να ξεπερνούν τα 64 δισ. δολάρια το τελευταίο τετράμηνο του 2011.

Ο... ΚΩΔΙΚΑΣ. Η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει ότι οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια έχουν βελτιωθεί, ενώ εξέδωσε έναν συμπληρωματικό κώδικα συμπεριφοράς για τους προμηθευτές της. Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς προμηθευτές της Apple έχουν παραβιάσει τον κώδικα. Οι συνέπειες είναι τραγικές. Ενας υπάλληλος της Foxconn πήδηξε από την ταράτσα μιας πολυκατοικίας το 2009 επειδή έχασε ένα πρωτότυπο του iPhone, ενώ τη διετία που ακολούθησε 18 υπάλληλοι επιχείρησαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους. Ο Λι Μινγκί, ο οποίος εργαζόταν στη Foxconn, προτού μηνύσει την εταιρεία επειδή τον απέλυσε τον περασμένο Μάρτιο, ήταν απολύτως κατηγορηματικός για την πολιτική που ακολουθεί η Apple. «Η Apple δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο από το να αυξήσει την ποιότητα των προϊόντων της και να μειώσει το κόστος παραγωγής», είπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχολιάστε χωρίς λογοκρισία αρκεί να μην πάμε φυλακή.