Σάββατο 7 Απριλίου 2012


Μια ηλικιωμένη στη Ζάκυνθο. Ένας συνταξιούχος στο Σύνταγμα. Ένας νέος στη Χίο. Μία νέα μάνα στην Κρήτη... Ως πότε; 
Σκότωσαν  τα όνειρά μας, λεηλάτησαν τις ζωές μας, δολοφονούν συνανθρώπους μας, βάφουν τα χέρια τους με αίμα... Μας χρεοκοπούν και μας εξαθλιώνουν και μετά μας "σώζουν" και μας υπόσχονται "καλύτερο μέλλον". Ως πότε θα μένουμε παθητικοί παρατηρητές;
Εμάς, ρε ηλίθιε, πυροβολούν, κι εμείς μένουμε απαθείς. Εμάς σκοτώνουν κι εμείς σκουπίζουμε το αίμα μας. Εμάς σημαδεύουν κι εμείς κοιτάμε τα όπλα και συζητούμε ακόμα για αυτά. Εμάς χρεοκοπούν κι εμείς ακόμα ελπίζουμε...
Οι ηθικοί αυτουργοί είναι γνωστοί. Αυτοί όπλισαν το χέρι του ηλικιωμένου. Αυτοί οπλίζουν το δικό μας χέρι.
Τούτη η αυτοκτονία δε συνδέεται απλά με την κρίση. Οφείλεται σε αυτήν. Και ήρθε με τον πλέον θορυβώδη τρόπο.
Αν κάποιοι επιμένουν να δουν την αυτοκτονία ως ψυχική νόσο, ας θυμηθούν όσους έχουν επιλέξει συνειδητά να χάσουν τη ζωή τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ας βάλουμε τον ηλικιωμένο δίπλα στον Κώστα Γεωργάκη...

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012


Η επιστολή της κόρης του 77χρονου αυτόχειρα 

0
Την ώρα που χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονταν, για δεύτερη μέρα στο Σύνταγμα, για να τιμήσουν τη μνήμη του 77χρονου συνταξιούχου που αυτοκτόνησε, η κόρη του «χρωμάτιζε» πολιτικά τον αυτοχειριασμό του, μιλώντας για «συνειδητή πολιτική πράξη».
Με επιστολή που έστειλε στα ΜΜΕ δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών.
«Η αυτοκτονία μοιάζει αυτονόητη, όχι σαν φυγή αλλά σαν κραυγή αφύπνισης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
«Το ιδιόχειρο σημείωμα του πατέρα μου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Σε όλη τη ζωή του υπήρξε ένας αριστερός αγωνιστής, ένας ανιδιοτελής οραματιστής. Η συγκεκριμένη πράξη του τέλους, είναι μία συνειδητή πολιτική πράξη, απολύτως συνεπής με όσα πίστευε και έπραττε όσο ζούσε. Στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα, σκοτώνουν τα αυτονόητα. Για κάποιους, για «τα πεισματάρικα παιδιά της χίμαιρας», σε μία τέτοια κατάσταση, η αυτοκτονία μοιάζει αυτονόητη, όχι σα φυγή αλλά σαν κραυγή αφύπνισης.
Για το λόγο αυτό προσλαμβάνει ένα άλλο περιεχόμενο, αυτό το περιεχόμενο που τραγουδήσαμε παρέα για πρώτη φορά στη συναυλία του αγαπημένου μας Μίκη το ’75, που τραγουδάγαμε πάντα στις δικές μας γιορτές και για τους δικούς μας νεκρούς… Κοιμήσου πατέρα, κι εγώ τραβάω στ’ αδέρφια μου και παίρνω τη φωνή σου. Μόνο αυτό ονειρευόσουν για τους νέους και νομίζω τα κατάφερες.
Στο σημείο που έφυγες υπάρχει το σημείωμα ενός νέου «Το όνομα του νεκρού σήμερα είναι Δημοκρατία… μα είμαστε 11 εκατομμύρια οι ζωντανοί και το όνομα μας είναι Αντίσταση».

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Οι Σκυλάνθρωποι. Τους Μισώ αλλά και τους Θαυμάζω!


20120227-082728.jpgΣ’ ένα βιβλίο με τίτλο «Σκυλάνθρωποι» είναι καταγεγραμμένη η ενδιαφέρουσα αφήγηση μίας Ελβετίδας, η οποία εξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι και γενικότερα οι ξένοι, συμπεριφέρονται με ελεεινό τρόπο κατά των Ελλήνων. «Τα ζώα δεν συγχωρούν ποτέ στον άνθρωπο τη βελτίωση της συμπεριφοράς τους, γιατί νιώθουν ότι αυτή η βελτίωση τ’ απομακρύνει από τη φύση τους… και όποτε δίνετε η ευκαιρία το μίσος εκρήγνυται». Για να κατανοήσει ο αναγνώστης τη δήλωση, η Ελβετίδα κάνει τον εξής εκπληκτικό παραλληλισμό: «Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει μ’ εμάς τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες! Αν υπάρχει μια φυλή στον κόσμο που 
κυριολεκτικά τη μισώ αφόρητα, αυτή η φυλή είναι οι Έλληνες»! Και τεκμηριώνει την άποψή της λέγοντας ότι στα γυμνασιακά της χρόνια ένιωθε “ψυχικά καταπιεσμένη” γιατί “Οι Σοφοί μας Δάσκαλοι δεν μας δίδαξαν τίποτα που να μην το είχαν ήδη Ανακαλύψει, Εξηγήσει, να μην να μην το είχαν Τεκμηριώσει, να μην το είχαν Τελειοποιήσει οι Αρχαίοι Έλληνες”! Κι αν κάποτε ανέφεραν κανένα άλλον συγγενή της Γνώσης και της Σοφίας, που δεν ήταν Έλληνας, στο τέλος πάντα κατέληγαν ότι η Γνώση του και η Σοφία του ήταν βασισμένη επάνω στη Σοφία κάποιου Έλληνα Φιλόσοφου! Σιγά σιγά ένιωθα πως οι Γνώσεις μου, οι Σκέψεις μου, τα Αισθήματά μου, η Προσωπικότητά μου, ο Κόσμος μου, η Ύπαρξή μου ως το πιο έσχατο κύτταρό μου ήταν όλα επηρεασμένα, ήταν ταγμένα σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε “Η Φιλοσοφία των Αρχαίων Ελλήνων”!
Αυτά όλα καταστάλαζαν στα βάθη της ψυχής της Ελβετίδας «ένα φλογερό μίσος για καθετί το ελληνικό»! Και η συνέχεια: «Αργότερα στο πανεπιστήμιο, η κατάσταση έγινε δραματική. Ο Ασκληπιός από τη μια, ο Ιπποκράτης απ’ την άλλη! Ο Γαληνός τη μια μέρα, ο Ορειβάσιος την επομένη! Αέτιος το πρωί, Αλέξανδρος Τραλλιανός τ’ απόγευμα! Παύλος ο Αιγινίτης από ’δω, Στέφανος ο Αθηναίος από ’κει… Δεν μπορούσα ν’ανοίξω βιβλίο χωρίς να βρω μπροστά μου την ελληνική παρουσία. Δεν τολμούσα να πιάσω στα χέρια μου λεξικό για να βρω μια δύσκολη, σπάνια, μια χρήσιμη, μια έξυπνη, μια όμορφη, μια μεστωμένη λέξη. Όλες ελληνικές! Και άλλες αμέτρητες σαν την άμμο των θαλασσών και των ποταμών, ελληνικής κι αυτές προέλευσης! Πρόκειται για φαινόμενο ομαδικό! Έτσι αισθανόμαστε λίγο πολύ όλοι μας απέναντι στους Έλληνες. Τους μισούμε όπως τα ζώα τους θηριοδαμαστές. Και μόλις μας δίνεται η ευκαιρία χυμάμε, τους δαγκώνουμε και τους κατασπαράζουμε. Γιατί στο βάθος ξέρουμε ότι κάποτε είμαστε ζώα μ’ όλη τη σημασία της λέξης κι είναι αυτοί, οι Έλληνες, πάλι οι Έλληνες, πάντα οι Έλληνες, που μας εξώσανε από τη ζωώδικη υπόσταση και μας ανεβάσανε στην ίδια με τους εαυτούς τους ανθρώπινη βαθμίδα! … Δεν αγαπάμε κάτι που θαυμάζουμε… Ρίξε μια ματιά στην ιστορία και θα διαπιστώσεις ότι όλοι οι Ευρωπαίοι, με αρχηγούς τους Λατίνους και το Βατικανό, λυσσάξαμε να τους εξαφανίσουμε τους Έλληνες από το πρόσωπο της γης! Δεν θα βρεις και δεν θα φανταστείς συνδυασμό και εγκλήματος, πλεκτάνης και παγίδας που δεν το σκαρφιστήκαμε και δεν το πραγματώσαμε για να τους εξολοθρεύσουμε! … η ιστορία με το μίσος κατά των Ελλήνων δεν ξέφτισε. Ο σύγχρονος πολιτισμένος άνθρωπος είναι ο ίδιος και χειρότερος… Δεν θα επιτρέψει ποτέ το Βατικανό, να επιβιώσει στην αυλόπορτα της Ευρώπης, στα πλευρά της Ασίας και στο κατώφλι της Αφρικής ο Ελληνισμός γιατί θεωρούν ότι τους αφαιρούμε Σεβασμό και Κύρος! Για αυτό παρόλο που τους μισώ, γιατί δεν προέρχομαι από τη φυλή τους, δεν μπορώ να μη τους θαυμάζω και να μη τους σέβομαι και θα συνεχίσω να Μελετάω τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη και τον Περικλή όσο θα ζω, διδάσκοντας στα παιδιά μου τη Δύναμη της Σοφίας τους και την επιρροή της στη Ζωή μας και στην Ευτυχία μας!

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο twitter




Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ

Η ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΕΤΖΑΦΕΡΗΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ,ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ,ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΑΣ.ΕΙΝΑΙ Η ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ






«Διεκδικούμε τη λαϊκή εντολή για μια κυβέρνηση της αριστεράς»



Να βρεθούν ΠαΣοΚ και ΝΔ κάτω από το 50% και τις 151 έδρες ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ
«Διεκδικούμε τη λαϊκή εντολή για μια κυβέρνηση της αριστεράς», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, το βράδυ της Τρίτης (3.4.2012), σε συγκέντρωση στο Κλειστό Γυμναστήριο Αιγάλεω. Στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σήμανε την έναρξη του προεκλογικού του αγώνα, παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Εθνικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς κ. Πιερ Λοράν, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) κ. Γκρέγκορ Γκίζι και ο Εθνικός Συντονιστής του Πορτογαλικού Μπλόκου της Αριστεράς κ. Φρανσίσκο Λούσα.
Οι τρεις ηγέτες του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) εκπροσωπούν, όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, την Αριστερά της Ευρώπης που σήκωσε τη σημαία της αλληλεγγύης στον Ελληνικό λαό. «Βροντοφώναξαν στο κοινοβούλιό τους. Σταματήστε την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη λαϊκή εντολή για έναν νέο Συνασπισμό εξουσίας που «θα καταγγείλει το μνημόνιο της χρεοκοπίας και τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας».
Έθεσε ως στόχο «να μην έχει το μνημονιακό ζευγαράκι Σαμαρά - Βενιζέλου, ούτε 51 ούτε 151. Ούτε 51% στο λαό ούτε 151 βουλευτές». Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, όπως υπογράμμισε, τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΔΗΜΑΡ , που αρνούνται τη συνεργασία «είμαστε βέβαιοι ότι τότε θα αλλάξει η στάση των ηγεσιών που αρνούνται τη συνεργασία. Θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί μας. Και θα αναζητήσουν λύση. Για να σπάσουμε από κοινού το μνημόνιο». Αν τότε αρνηθούν, «θα είναι υπόλογοι. Στην Ιστορία, στο λαό και στην κοινωνία. Αλλά είμαι βέβαιος ότι κανείς δε θα πάρει την ευθύνη να αναστήσει το μνημόνιο».
Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργαζόμενων δυνάμεων είναι να εκφραστεί στην κάλπη το ρεύμα κοινωνικής αγανάκτησης που ξεσηκώθηκε απέναντι στα μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή η εκλογική μάχη δε θα είναι σαν τις άλλες, καθώς, όπως είπε, «από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δε θα κριθεί μόνο το μέλλον της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού, αλλά η πορεία και η προοπτική για όλους τους λαούς της Ευρώπης». Εξήγησε ότι με τα μνημόνια η Ελλάδα έγινε το πείραμα της Ευρώπης. «Αν το πειραματόζωο όμως αντιδράσει, θα τους χαλάσουμε τα σχέδια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Τετάρτης (4.4.2012), ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke κ. Γκίζι, μαζί με τον κ. Τσίπρα, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στο προεδρικό Μέγαρο..

O Mακράμ και η Εστέρ ζούν τον μύθο τους στην Ελλάδα




Του Back Door Man
O Mακράμ και η Εστέρ είναι ένα πολύ συμπαθητικό ζευγάρι Αιγυπτίων γύρω στα 40-45. Τους βλέπω καθημερινά καθώς δουλεύουν ως καθαριστές στα γραφεία που δουλεύω. Ευγενικοί, χαμογελαστοί και πρόθυμοι να κάνουν και κάτι παραπάνω από αυτό που επιβάλλουν τα καθήκοντα τους, όπως να πλύνουν την κούπα από τον καφέ μου – ασχέτως ότι δεν τους αφήνω. Έχουν ευθύνη να καθαρίσουν καθημερινά ένα κτίριο γύρω στα 4.000 τμ οι δυo τους, φύσει αδύνατο. (Παρ’ όλο που από ένα γρήγορο υπολογισμό η εργοδότρια εταιρία έχει ένα κέρδος γύρω στο 40% της αξίας της σύμβασης, θεωρεί ότι δύο άτομα είναι υπεραρκετά. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Έτσι, πολλά μεσημέρια μετά το σχολείο τους καταφθάνουν προς ενισχύσεις του ζευγαριού οι δυο γιοί τους, δυο παλικαράκια προεφηβικής ηλικίας που αναλαμβάνουν να αδειάσουν καλαθάκια και να ξεσκονίσουν γραφεία, προς αρωγή των γονιών τους.
Σε αντίθεση με τον Mακράμ, ο οποίος είναι πιο συνεσταλμένος και ντροπαλός, η Εστέρ είναι πιο δυναμική και ομιλητική. Έτσι δεν είχε πρόβλημα να μου διηγηθεί την ιστορία τους.  O Mακράμ και η Εστέρ καθηγητές και οι δύο σε σχολεία του Καϊρου άνηκαν στην μεσαία τάξη της Αιγύπτου και δεν αντιμετώπιζαν οικονομικό πρόβλημα. Ως χριστιανοί κόπτες όμως, αντιμετώπιζαν διακρίσεις,  παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων τους ακόμα και διώξεις με την ανοχή αν όχι συμμετοχή της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Μου μιλάει για φορές που εξαγριωμένο πλήθος πολιορκούσε το σπίτι της, απειλώντας να τους κάψει ζωντανούς. Για συγγενείς που εξαφανίστηκαν για να βρεθούν άγρια δολοφονημένοι. Για μικρά κορίτσια που απήχθησαν για να βρεθούν μετά από καιρό να έχουν αλλαξοπιστήσει και να είναι παντρεμένα με μουσουλμάνους. Έτσι το καλοκαίρι του 2006 μετά από μια έξαρση θρησκευτικής βίας, αποφάσισαν να φύγουν από την Αίγυπτο φοβούμενοι για τη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους. Προορισμός τους η Γαλλία μιας και η Εστέρ είχε ήδη συγγενείς εκεί.
Επιλέγουν μια πτήση της Ολυμπιακής με μετεπιβίβαση στη Αθήνα καθώς είχε την πιο οικονομική τιμή και την μικρότερη αναμονή μέχρι να γίνει η μετεπιβίβαση, αφήνοντας πίσω δουλειές, περιουσία και αναμνήσεις. Με την άφιξη τους στη Γαλλία καταθέτουν αίτηση ασύλου. Το διάστημα της παραμονής τους εκεί και μέχρι την εξέταση της αίτησης τους, τους παραχωρείται δωρεάν στέγη, κουπόνια για αγορά τροφίμων και κάρτες για δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ.  Η αίτηση ασύλου εξετάστηκε σε 4 μήνες. Δυστυχώς γι΄αυτούς στο διαβατήριο τους ως πύλη εισόδου στην ΕΕ φαινόταν η Ελλάδα, καθώς κατά τη διαδικασία μετεπιβίβασης  στο Ελ. Βενιζέλος, σφραγίστηκαν τα διαβατήρια τους. Έτσι, βάσει του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, αρμόδια χώρα για να κρίνει την αίτηση τους ήταν η Ελλάδα, ασχέτως αν η μόνη σχέση τους με την χώρα ήταν μια ώρα αναμονής στην αίθουσα αναχωρήσεων ενός αεροδρομίου.
Τους δίνονται δυο μέρες διορία να μαζέψουν τα πράγματα τους και συνοδεία αστυνομίας μπαίνουν στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα. Εκεί τους παραλαμβάνουν αστυνομικοί και τους οδηγούν στα κρατητήρια του Ελληνικού. Χωρίς να ξέρουν το γιατί, χωρίς να μπορούν να συνεννοηθούν ούτε στοιχειωδώς, παραμένουν εκεί στοιβαγμένοι με δεκάδες άλλους αλλοδαπούς κρατούμενους μέσα σε άθλιες συνθήκες. Ένα πρωί μετά από μία βδομάδα κράτησης, τους δίνουν ένα χαρτί στο χέρι και τους δείχνουν την έξοδο με ένα “go!”. (Το χαρτί έμαθαν αργότερα ότι τους έδινε προθεσμία μερικών ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα.) Έξω στο δρόμο, με δυο μικρά παιδιά στα χέρια χωρίς καν να ξέρουν που βρίσκονται. Καταφέρνουν να συνεννοηθούν με περαστικούς και να πάρουν λεωφορείο για το κέντρο. Σύνταγμα, τηλέφωνο στην αδερφή στη Γαλλία. Μη φοβάστε, υπάρχει οικογενειακός φίλος στην Αθήνα, θα βοηθήσει. Επικοινωνία μαζί του, θα έρθω να σας πάρω όταν τελειώσω από τη δουλειά. Παραμονές χριστουγέννων η οικογένεια σε ένα παγκάκι στην πλατεία, νύχτωσε μέχρι να μπορέσει να έρθει ο συμπατριώτης να τους παραλάβει. Ευτυχώς αποδείχτηκε καλός φίλος. Τους φιλοξένησε για τέσσερις μήνες και ας υπήρχε μεγάλο πρόβλημα χώρου, δυο οικογένειες των τεσσάρων ατόμων σε δυο δωμάτια σπίτι. Η Εστέρ βρήκε πρώτη δουλειά σε εταιρία καθαρισμού, φυσικά μαύρη. Τουλάχιστον μπόρεσαν να νοικιάσουν δικό τους σπίτι και να προσπαθήσουν να βάλουν την ζωή τους σε μια τάξη.
Η κατάθεση αίτησης ασύλου γολγοθάς. Βάλανε και δικηγόρο, τους πήρε 1500 ευρώ και εξαφανίστηκε χωρίς να κάνει τίποτα. Πέντε μήνες ο Mακράμ πηγαινοερχόταν στην Πέτρου Ράλλη προκειμένου να μπορέσει να υποβάλει την σχετική αίτηση[1].  Τώρα πέντε χρόνια μετά εξακολουθούν και περιμένουν την εξέταση του αιτήματος τους, ελπίζοντας να είναι από τους τυχερούς που θα αποκτήσουν το πολυπόθητο άσυλο[2] για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Γαλλία. Προς το παρόν, ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στην χώρα που ετοιμάζει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους Mακράμ και τις Εστέρ όλου του κόσμου, δουλεύοντας απλήρωτοι τους τελευταίους πέντε μήνες.

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Γροθιά προσωπικά από τον Τσίπρα στην ομερτά Προβόπουλου.


Γροθιά προσωπικά από τον Τσίπρα στην ομερτά Προβόπουλου.

Πρωτοφανής ενέργεια πολιτικού αρχηγού που παίρνει πάνω του τον αγώνα ενάντια στην συγκάλυψη των έργων της ΤτΕ και της ληστείας των ταμείων – ΝΠΔΔ. Την ερώτηση την υπογράφει μόνος του! Τα στοιχεία που αναφέρει είναι ενδεικτικά για την έρευνα αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος…

Στις 30-3-2012 έγινε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχαμε καταθέσει με θέμα «Επένδυση ρευστών διαθεσίμων ΝΠΔΔ σε ομολόγα και κούρεμά τους από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», όπου αναφέραμε ότι,...

«Σύμφωνα με καταγγελίες ΝΠΠΔ, όπως το ΤΕΕ, το ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και η Σύνοδος Πρυτάνεων, ως ενιαία έκφραση των Πανεπιστημίων της χώρας, χωρίς τη βούλησή τους, εν αγνοία τους και πλήττοντας την ταμειακή επάρκειά τους για την κάλυψη τακτικών δαπανών, η Τράπεζα της Ελλάδος, μετέφερε, μέσα στο 2012, διαθέσιμα κεφάλαιά τους στο κοινό κεφάλαιο του νόμου2469/14/3/1997 (ΦΕΚ 38/Α’), τα επένδυσε σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και, στη συνέχεια, τα «κούρεψε». Από αυτήν την «επένδυση», το κατατεθειμένο κεφάλαιο του ΤΕΕ, που μέχρι και τις 9.3.12 ανερχόταν στα €2.781.569,43, μειώθηκε στις 12.3.12 στα €850.621,87. Το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων του Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι» από €1.881.411, μειώθηκε σε €575.347. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων στις 22.3.12, το κούρεμα των λογαριασμών των Πανεπιστημίων δημιουργεί τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τους».

Επειδή ο νόμος 2469/14.3.1997 (ΦΕΚ 38/Α’) με σαφήνεια προσδιορίζει ότι τα κεφάλαια που κατατίθενται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, «με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η εκάστοτε επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων» (άρθρο 15, παρά. 11, εδάφιο ζ), ερωτήθηκε ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Για ποιο λόγο η Τράπεζα της Ελλάδας θυσίασε τα ρευστά διαθέσιμα αυτών των φορέων, εντάσσοντάς τα στο κοινό κεφάλαιο κατά το χρονικό διάστημα που, είτε το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου είχε αποφασιστεί είτε, ακόμη χειρότερα, βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση;
2. Για ποιο λόγο ρευστά διαθέσιμα επενδύθηκαν σε μακροχρόνιους τίτλους, αντί να επενδυθούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, όπως είναι τα έντοκα γραμμάτια τα οποία εξαιρέθηκαν από το PSI ή σε άλλους τίτλους που εξαιρέθηκαν από αυτό (όπως για παράδειγμα οι τέσσερις σειρές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με λήξεις έως και το 2014);
3. Με ποια άμεσα μέτρα θα αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε στα ΝΠΔΔ;

Επειδή η απάντηση η απάντηση που λάβαμε, όχι μόνο δεν ήταν ικανοποιητική, αλλά εγείρει περαιτέρω ανησυχίες και προβληματισμούς

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ

Να προσκομίσει η Τράπεζα της Ελλάδας και να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τα εξής αναλυτικά αποδεικτικά στοιχεία πράξεων και συναλλαγών της:
  1. Χαρακτηριστικών (όπως κωδικού ISIN, αξίας που επενδύθηκε, χρόνου ωρίμανσης και επιτοκίου), χρόνου αγοράς, τιμής αγοράς, πηγής αγοράς (πρωτογενής ή δευτερογενής αγορά) κάθε ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδας αγόρασε για λογαριασμό του κοινού κεφαλαίου και, στη συνέχεια, ενέταξε στη διαδικασία του PSI (δηλαδή, το «κούρεψε»).
  2. Επειδή τα ομόλογα των ΝΠΔΔ αγοράστηκαν με τα ταμειακά διαθέσιμα ενός εκάστου εξ’ αυτών, την ακριβή αντιστοίχηση των προαναφερόμενων ομολόγων με κάθε ΝΠΔΔ, εφόσον η Τράπεζα της Ελλάδας τα είχε αγοράσει για το κοινό κεφάλαιο ως αδιαίρετο σύνολο.
  3. Αποδεικτικά στοιχεία για κάθε αγοραπωλησία προαναφερθέντος ομολόγου από την Τράπεζα της Ελλάδας για λογαριασμό του κοινού κεφαλαίου, κατά το χρονικό διάστημα από 01.03.2011 έως και 09.03.12.

Ο ΑΙΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Ανιστόρητη και ψευδής η δήλωση της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις


ΣΥΡΙΖΑ: Ανιστόρητη και ψευδής η δήλωση της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ανιστόρητη και ψευδής η δήλωση της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις
«Ψευδή, ιταμή, εξοργιστική και περιφρονητική» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απάντηση του Βερολίνου για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.
Σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών,Οικονομικών και Δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν.Λαφαζάνης υπογραμμίζει «την ανάγκη να αντιδράσει η κυβέρνηση στην ανιστόρητη και ψευδή δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις» και ερωτά τους αρμόδιους υπουργούςπώς σκοπεύουν να αντιδράσουν και εάν προτίθενται να ξεκινήσουν διαδικασίες για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων.
«Η δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία τονίζεται ότι «δεν αποτελεί πλέον θέμα το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα«, συνιστά μείζονα πολιτική και ηθική πρόκληση σε βάρος του ελληνικού λαού και των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας» αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Λαφαζάνης.
«Η γερμανική αυτή δήλωση είναι ψευδής, ιταμή, εξοργιστική και περιφρονητική» προσθέτει, σημειώνοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις μετά την απόφαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής να ορίσουν επιτροπή η οποία θα κινήσει το θέμα των αποζημιώσεων στα κοινοβούλια των χωρών της Ευρώπης και στο ευρωκοινοβούλιο».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν εάν «σκοπεύουν να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά στην προκλητική Γερμανική τοποθέτηση, η οποία παραποιεί γεγονότα και πραγματικές καταστάσεις στο μέγα θέμα των Γερμανικώναποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών» και εάν «προτίθενται να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων».