Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Απόψεις για το κλίμα των δημοτικών εκλογών.

Μνημόνιο & Δημοτικές Εκλογές (2010)

 Αρθρο του Πρόδρομου Ζαχαρόπουλου

   Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου θα διεξαχθούν σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που είχαμε συνηθίσει στις μέχρι τώρα αυτοδιοικητικές εκλογές .
   Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και η εξ αιτίας αυτής λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της ,σαφώς διαμορφώνει ένα διαφορετικό σκηνικό.
   Είναι γνωστά τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση και ο Ελληνικός Λαός κατανοώντας την ανάγκη η Ελλάδα να ξαναβρεί τον βηματισμό της αποδέχεται σε ένα μεγάλο βαθμό την λήψη επώδυνων αλλά αναγκαίων μέτρων προκειμένου να βγούμε από το τούνελ που μας οδήγησαν οι καταστροφικές πολιτικές της Καραμανλικής διακυβέρνησης .
   Το μνημόνιο με ότι αυτό εμπεριέχει αποτέλεσε την ασπίδα προκειμένου η πατρίδα μας να μπει σε μια διαδικασία δανειοδότησης ώστε να μην αναγκαστεί να πτωχεύσει παρασύροντας στην καταστροφή τον Έλληνα εργαζόμενο, συνταξιούχο, μισθοσυντήρητο, χαμηλόμισθο αλλά και το σύνολο των δραστηριοτήτων της χώρας.
   Αυτό φαίνεται ότι κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως δεξιά και αριστερή συντήρηση .
   Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθώντας να κρύψουν τις αδυναμίες τους και την ανυπαρξία μιας φερέγγυας αυτοδιοικητικής πρότασης υποστηρίζουν ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα κριθεί το μνημόνιο, η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης ,τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για να ξαναβρεί η Ελλάδα τον βηματισμό της, και όχι τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η πολιτική που εφαρμόζουν οι εκπρόσωποί της στους Δήμους που ελέγχουν.
   Τόσο το ΚΚΕ όσος και η ΝΔ προσπαθούν να πετάξουν τη μπάλα έξω από το γήπεδο γιατί δεν έχουν να πουν τίποτα για κρίσιμα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαρθρωθεί η λειτουργία της ώστε να πάψει να αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της Δημόσιας Διοίκησης και να μπει σε μια τροχιά εκσυγχρονισμού.
   Στις εκλογές του Νοεμβρίου θα κριθεί η αναγκαιότητα της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης ,ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών ,η ανάγκη να γίνουν οι Δήμοι διοικητικά αυτοτελείς και οικονομικά αυτοδύναμοι, και ο απογαλακτισμός λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από πρακτικές διαφθοράς και αδιαφάνειας .
   Οι απερχόμενες Δημοτικές διοικήσεις πρέπει να κάνουν απολογισμό του έργου τους και να βάλουν στην κρίση των τοπικών κοινωνιών τόσο αυτό το έργο όσο και την προοπτική που δίνουν με το πρόγραμμά τους στην ανάπτυξη των περιοχών τους .
   Παράλληλα θα κριθεί σε αυτές τις εκλογές η βασική προγραμματική επιλογή της Κυβέρνησης για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση που αλλάζει τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χάρτη της χώρας .
   Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η δυνατότητα των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων και των εκπροσώπων τους στην Τ.Α να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στους Δήμους και τις Περιφέρειες, και να απαντήσουν στην ανάγκη αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων που απασχολούν την πορεία αυτού του κρίσιμου για την λειτουργία της Δημοκρατίας θεσμού.
   Το μνημόνιο και οι οικονομικές επιλογές της Κυβέρνησης θα κριθούν στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές και εκεί ο Έλληνας πολίτης θα δώσει την απάντησή του γι αυτές τις επιλογές και θα τις επικροτήσει η θα τις καταδικάσει .
   Περιμένουμε λοιπόν από όλους τους υποψηφίους τα προγράμματά τους και τον απολογισμό του έργου τους και με βάση αυτά θα κριθούν από το εκλογικό σώμα .
   Ας μη προσπαθούν λοιπόν κάποιοι να βρουν από τώρα άλλοθι για τις αδυναμίες τους και την ανυπαρξία δημοτικού έργου εξ αιτίας της οποίας ορισμένοι Δήμοι έχουν οδηγηθεί στο έσχατο επίπεδο απαξίωσης και ευτελισμού.

1 σχόλιο:

  1. K. Ζαχαρόπουλε λέτε " Το μνημόνιο με ότι αυτό εμπεριέχει αποτέλεσε την ασπίδα προκειμένου η πατρίδα μας να μπει σε μια διαδικασία δανειοδότησης ώστε να μην αναγκαστεί να πτωχεύσει "

    Επειδή αυτή την άποψη την έχω ακούσει πολλές φορές και δε μπορώ να την καταλάβω καθόλου με το μικρό μου το μυαλό, μπορείτε μήπως να μου εξηγήσετε πως θα γλυτώσουμε τη χρεωκοπία αφού με το δάνειο του μνημονίου που έχει επιτόκιο 5% θα ξεχρεώσουμε προηγούμενα δάνεια που είχαμε πάρει με 2% και 3%; Η κοινή λογική λέει ότι με το πέρας του μνημονίου θα χρωστάμε περισσότερα και με μεγαλύτερο επιτόκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σχολιάστε χωρίς λογοκρισία αρκεί να μην πάμε φυλακή.